De moeder·De werkende moeder

De bakfietsmoeder

Vroeger als is door de stad, naar mijn stage in de kinderopvang fietste, zag ik regelmatig moeders met bakfietsen. De bakfietsmoeder, met een bakfiets vol kinderen, luiertassen en schoolspullen.
Ideaal leek me dat. ‘Als ik later kinderen heb, wil ik ook een bakfiets’, dacht ik toen. Vooral in de drukke stad, waar een parkeerplek voor je auto vinden een crime is en het dus handiger is om alles per fiets te doen. En als je kinderen nog niet groot genoeg zijn om zelf te fietsen, is de bakfiets het perfecte vervoersmiddel voor moeders. 

Geen fiets nodig 

Inmiddels zijn we zo’n 10 jaar verder en woon ik niet meer in die drukke stad. Maar in een omgeving waar het hebben van een eigen auto en pre is om op je werk te komen. (denk aan bussen die om het uur rijden en fietsen is echt te ver). Dus een bakfiets was nooit echt nodig. Ik had ook maar 1 kind, die kon prima voorop en later achterop mijn gewone stadsfiets.  De keren dat ik de eerste jaren dat ik hier woonde, heb gefietst, zijn op 2 handen te tellen.

De stickers met gastouder-reclame zijn gemaakt door Trendz&Printz*

Voordelen van een bakfiets 

Totdat ik ervoor koos om gastouder te worden. Toen kwamen ineens de voordelen van de bakfiets om de hoek kijken.

 1. De bakfiets is goedkoper dan een auto.
  Er hoeft geen benzine in iedere week. En de verzekering is ook aanzienlijk lager. En als je de stad in gaat, hoef je geen parkeergeld te betalen. 
 2. Er passen meer kinderen in dan in de gemiddelde gezinsauto.
  3 kinderen op de achterbank is al krap. Als gastouder mag ik 6 kinderen opvangen. Die moeten ook uit school gehaald worden en die is niet op loopafstand.  Dus we moeten met de auto of fiets.  In de bakfiets passen 4 kinderen en 1 achterop. De 6e is groot genoeg om zelf te fietsen.
 3. Op de fiets kom je op plekken waar je normaal niet komt.
  Zo ben ik al regelmatig door het bos gefietst, waarvan ik niet wist dat, dat zo dicht bij ons huis was.  En hebben we speeltuintjes gevonden die we nog niet kenden.
 4. Ik kon mijn baby met maxicosi en al mee nemen op de fiets. Je ziet wel eens een maxicosi op zo’n rekje achterop de fiets, dat lijkt mij niks. 
 5. Er past veel in de bakfiets.
  Denk aan kinderen, boodschappen, bibliotheek boeken, draagzak, lege flessen enz. 

Een nadeel is wel, dat als het regent, de kinderen droog zitten onder de tent, maar ik nat word.  Al kom je wel tot de ontdekking als je elke dag fietst, dat het vaker droog is dan dat het regent.  Je gaat zowaar het Nederlandse weer nog eens waarderen.

14650594_1135981556486549_1024548613864345444_n
Voor het eerst met de bakfiets naar school. 

De bakfietsmoeder 

Zodoende besloten wij om 1 van de auto’s de deur uit te doen en een bakfiets aan te schaffen. Na enig speurwerk, viel de keuze op de Elektrische bakfiets van Troy.

En ik ben nog elke dag blij met deze keuze.
We komen sowieso twee keer per dag 20 minuten buiten. Het is nog eens goed voor mijn conditie ook. En ik draai mijn hand er niet voor om, om een eindje te fietsen met mijn bakfiets naar de stad, consultatiebureau, bibliotheek of gewoon zomaar een tochtje op een zonnige zondag.
Ik voel me een echte bakfietsmoeder met mijn bak vol met kinderen.
Ik zou het iedere (gast)ouder aanraden!

Heb jij ook een bakfiets? Of zou je er een willen?

Trendz&Printz

 

3 gedachten over “De bakfietsmoeder

 1. Leuk om te lezen! Ik had altijd juist een afkeer van bakfietsen maar als ik weer met veel te veel boodschappen én een peuter op mijn fiets naar huis rijdt schiet het toch wel eens door mijn hoofd hoe handig een bakfiets zou zijn! Of een bolderkar, want ik loop ook veel en graag, maar met een peuter is dat soms wel een uitdaging 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s