De moeder

Meisjes vs. jongens

“Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?”

Zo luidt de campagne van Sire! op dit moment. 
Jongens zouden meer de ruimte moeten krijgen om zich te ontwikkelen op hun eigen manier. i.p.v. volgens de ‘regeltjes’. 
Ze moeten naar buiten, klimmen en klauteren en ontdekken. 
Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde. Jongens ontwikkelen en leren op een andere manier dan meisjes. 

Verschil tussen mijn kinderen

_20170731_151843

 

Nu zet mij als moeder van een dochter en een zoon mij wel aan hetdenken.
Al is mijn zoon nog maar 18 maanden, ik zie wel duidelijk verschillen in de ontwikkeling tussen mijn kinderen.
Waar mijn dochter met 9 maanden begon te kruipen en met 14 maanden los liep, was mijn zoon met alles wat later. Pas met een maand of 11 ontdekte hij dat hij tijgerend vooruit kon komen en een maand later kroop hij op zijn knieën. En pas met 17 maanden deed hij voorzichtig zijn eerste losse stapjes.

Waar mijn dochter de kat uit de boom keek, probeert mijn zoon wel van alles uit.Hij klimt de trap op, laat zich bovenop een skippybal vallen om er vervolgens vanaf te rollen. Hij klimt zelf tot bovenaan onze hoge glijbaan (via de glijbaan uiteraard). Ik houdt soms mijn hart vast als ik zie wat hij allemaal uitvindt. Ik probeer hem zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan. Als iets niet lukt ontdekt hij het vanzelf wel.

Maar of ik daadwerkelijk mijn dochter en zoon op een andere manier opvoed, weet ik niet. Ik hanteer veel van dezelfde regels. Mijn dochter laat ik ook zoveel mogelijk zelf uitvinden. Maar vaak vraagt zij wel sneller om hulp als het niet lukt. En ze is wat voorzichtiger als het gaat om nieuwe dingen uitproberen.

Jongens kiezen voor andere dingen dan meisjes

Als ik kijk naar de gastkinderen die ik opvang, zie ik ook wel degelijk onderscheid in jongens en meisjes. Ik bied alle kinderen het zelfde speelgoed aan. Maar waar de meiden graag met het keukentje en de poppen spelen, kiezen de jongens voor de de auto’s of de voetbal. Vaak zijn het ook wat wildere spelletjes die ze verzinnen. En proberen ze meer de grenzen op te zoeken.
De jongens kiezen voor dingen bouwen, knutselen met dozen of lego en de meisjes maken bloemetjes en hartjes.
Maar ze kunnen ook heel leuk samen spelen en brengen elkaar op ideeën. Ik zou ze dus zeker niet verplichten om ergens mee te spelen. Ze moeten zelf hun keuzes maken. Van elkaar kunnen ze alleen maar leren!DSC_4422

 

Ja ik zie dus wel degelijk dat jongens zich anders ontwikkelen dan meisjes.
En ik denk ook dat het belangrijk is om ze die ruimte te geven !

Hoe denk jij daar over? Zie jij verschil?
En laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?
Laat een reactie achter onder deze blog. 

 

Een gedachte over “Meisjes vs. jongens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s