De kinderen·De peuter

Welke beker voor je peuter

Als je kind overgaat van de fles naar een andere beker, hoe pak je dat dan aan? Welke beker kies je? Lees in deze blog welke keuzes ik daarin maakte en uit wat voor bekers mijn kinderen drinken.

Overgang van fles naar een andere beker

Als je je kind wat anders te drinken aan wilt bieden dan melk, doen de meeste moeders dat het liefst uit een andere beker. Maar welke beker kies je dan? Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je kind uit een gewone beker kan drinken. Bij mijn dochter bood ik water of diksap aan in een tuitbeker met een zachte tuit. Ze was toen een maand of 8. Ze kon deze beker goed zelf vasthouden en omhoog doen om te drinken.

De rietjesbeker

Ik ben zelf groot voorstander van de rietjesbeker. Dit omdat ik wel eens gehoord heb dat goed is voor de mondmotoriek en spraakontwikkeling. Daarnaast lekt een rietjesbeker ook minder snel. Mijn dochter dronk voor het eerst uit de rietje toen ze 10 maanden was, mijn zoon ontdekte wat later hoe het rietje werkte. Een nadeel van de rietjesbeker vind ik wel dat je kindje de beker niet omhoog hoeft te doen om de drinken. Waardoor de overgang naar een gewone beker lastiger is. Ik heb tegenwoordig in elke tas wel een paar rietjes zitten. Zodat mijn zoon toch wat kan drinken als we zijn beker niet mee hebben.

De overgang naar een gewone beker

Mijn dochter had vrij snel door hoe ze uit een gewone beker moest drinken. We boden haar regelmatig drinken aan uit een gewone (plastic) beker. De rietjesbeker gebruikten we alleen om mee te nemen. Ik denk dat ze net 2 was toen we de rietjesbeker niet meer nodig hadden. Al is het nu, met haar bijna 6 jaar, altijd nog een feestje om uit een rietje te drinken.

Bij mijn zoon duurt het wat langer. Op zich geen probleem, alleen bijt hij nu steeds zijn rietje stuk. Van de meeste rietjesbekers zijn gelukkig wel weer losse rietjes te kopen. Maar dat wordt best een duur grapje zo langzamerhand. We oefenen nu regelmatig met een gewone beker. Of met de 360 graden beker. Een beker met een deksel met een randje er omheen, je kunt uit deze beker gewoon drinken, maar dan zonder te knoeien. Hij begint het, nu met bijna 2,5 jaar eindelijk een beetje te snappen.

Soms vraag ik me af of ik zelf bij mijn zoon misschien te makkelijk ben geweest en te weinig heb geoefend. Maar aan de andere kant, hij is met alles wel een beetje later dan mijn dochter. Dus waarschijnlijk zal dat met leren drinken uit een gewone beker ook wel zo zijn.

Uit wat voor beker drinkt of dronk jouw kind? Hoe pakte jij de overgang naar een gewone beker aan? Laat een reactie achter onder deze blog.

Lees ook borstvoeding vs flesvoeding

Uitgelichte afbeelding pixabay

Geef een reactie