De kinderen·De moeder

De zomervakantie is voorbij

Ineens komt het besef, de zomervakantie is voorbij. Morgen beginnen de scholen weer. Als je mij 6 weken geleden had verteld dat de vakantie zo snel om zou vliegen, had ik je niet geloofd. Maar nu is het toch echt zo. Morgen begint mijn dochter in groep 3.

Spannend

Stiekem vind ik dat zelf wel een beetje spannend. Na twee jaar vertrouwd in de kleuterklas, bij dezelfde juffen, op haar eigen stoeltje. Iedere ochtend mocht ik net haar mee de klas in, deden we een spelletje, liet ze me iets zien, knuffel en een kus en om 8.30 liep ik de school uit. Maar nu gaat ze naar groep 3, haar beste vriendin blijft nog een jaartje bij de kleuters, dus ze zal haar plekje in de groep opnieuw moeten vinden. Een nieuwe klas, nieuwe juffen, een eigen stoel en tafel. Ze gaat leren lezen en schrijven, rekenen. Ze wordt een echt schoolkind.

Zelf heeft ze er zin in, ze is wel een beetje zenuwachtig. Ze is soms bang dat ze alles al meteen moet kunnen, dat ze moeilijke werkjes moet maken. We proberen haar zo veel mogelijk uit te leggen dat ze het juist op school allemaal gaat leren. Je hoeft het niet meteen goed te kunnen. Of zoals ze zelf nu ook vaak zegt ‘van proberen kan je leren’.

Vroeg opstaan

Het vroege opstaan elke dag, daar zullen we wel weer even aan moeten wennen. Na twee weken vakantie, een week werken en toen weer twee weken vakantie voor deze mama, hebben mijn kinderen aardig leren uitslapen. Natuurlijk lagen ze ook wel wat later in bed, zeker tijdens de warme dagen. Afgelopen week zijn we al weer een beetje terug in het ritme gegaan, wat eerder naar bed en niet te lang uitslapen. Waarschijnlijk weten we na een week school niet meer beter en zitten we zo weer in het school ritme.

Lentezoet *

Stil in huis

Het zal het ook wel weer wat stiller worden nu ik maar 1 kind overdag thuis heb. De kinderen kunnen altijd wel lief spelen met elkaar. Hoewel ze het allebei ook erg fijn vinden om even alleen te spelen. De quallity-time met de oudste zal ook weer een stuk minder worden als ze elke dag naar school gaat. Terwijl de jongste nu weer alle aandacht heeft overdag. Hij moest in het begin van de vakantie ook wel even wennen dat zijn zus zo veel thuis was. We wonen in een buurt met weinig kinderen van hun leeftijd. Ze zijn dus de hele vakantie op elkaar aangewezen.

Ik ben benieuwd hoe snel we ons nieuwe ritme zullen vinden. We beginnen weer vol goede moed aan een nieuw schooljaar en kijken terug op een fijne zomervakantie, met veel warme dagen. En ach, over 7 weken is het al weer herfstvakantie. Zullen die weken net zo snel voorbij vliegen als de afgelopen 6 weken?

Gaan jou kinderen morgen ook weer naar school of waren ze al weer begonnen? Vind je het fijn dat ze weer naar school gaan of had je ze nog wel langer thuis willen houden? Laat een reactie achter onder deze blog.

Uitgelichte afbeelding: pixabay

*Lentezoet

Een gedachte over “De zomervakantie is voorbij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s