De werkende moeder·Gastblog

De werkende moeder – Inge

Elke woensdag plaats ik een gastblog in de serie: mijn leven als werkende moeder.
Deze week vertelt Inge van Ingebeleeft.nl over haar werk en hoe ze dit combineert met haar gezin.
Lees je mee?

Ik ben Inge, 34 jaar en werkzaam als acceptant bedrijfsmatige brandverzekeringen bij een grote verzekeringsmaatschappij. Ik ben getrouwd met mijn grote liefde Robin die werkzaam is als manager Finance van een rederij. Samen hebben we 2 kinderen. Een dochter van 4 jaar en een zoon van 2,5 jaar. Daarnaast ben ik op 31 december 2018 uitgerekend van onze derde wondertje, een zoon. In deze gastblog vertel ik jullie hoe wij ons werk combineren met ons gezin.

Hoe gaan wij het doen?

Voordat wij een gezin stichtte werkte wij allebei fulltime. Vijf jaar geleden wisten wij net dat ik zwanger was. Voor ons het eerste moment om echt na te denken hoe wij dat gaan doen. Werk en gezin combineren. De keuze was al snel gemaakt. We werken namelijk allebei niet naast de deur. Mijn man heeft een minimale reistijd van 45 minuten naar zijn werk en ik ben minimaal een uur onderweg. Daarbij kan hij met de auto en ben ik afhankelijk van het openbaar vervoer, omdat mijn werkgever dat van mij eist. Dus besloten we dat ik minder ging werken. Ik koos er voor om het eerste jaar ouderschapsverlof op te nemen. Iedere week nam ik van de 36 uur 12 uur ouderschapsverlof op. Na een jaar zette ik het definitief om naar een contract voor 24 uur. Uiteindelijk besloten we dat ik op maandag, donderdag en vrijdag zou gaan werken.

Nu moesten we bedenken hoe we dat met de opvang van ons kindje zouden gaan regelen. Mijn schoonmoeder had al een beetje laten doorschemeren dat ze graag een dag in de week wilde oppassen en hebben dus aan beide aanstaande opa’s en oma’s gevraagd of zij dat wilde. Mijn schoonmoeder wilde heel graag, maar werkte op donderdag en vrijdag. Dus wilde zij heel graag op maandag oppassen. Mijn eigen ouders zagen dit niet zitten, maar wilde graag back up zijn voor als mijn schoonmoeder een keer niet kon. Voor ons geen probleem en waren juist heel blij dat mijn ouders als back up willen fungeren. Daarna werd het tijd om de keuze te maken voor een gastouder of het kinderdagverblijf voor de donderdag en vrijdag. Al snel besloten we te kiezen voor een kinderdagverblijf. Na een kijkje bij een kinderdagverblijf hier in de buurt wisten we het zeker. Dit voelde voor ons goed. We schreven de baby in.

Weer beginnen na mijn verlof

Toen brak mijn eerste werkdag na mijn verlof aan. Onze dochter van 12 weken ging eerst naar opa en oma. Toch best spannend die eerste keer werken en dus de eerste keer zonder ons kindje. Ik naar kantoor en dochterlief naar opa en oma. Mijn schoonmoeder had al aangegeven dat we na het werk gewoon lekker konden aanschuiven zodat ik na het werk niet nog eens het eten moest koken. Dat was wel heel fijn. Wat was het wennen die eerste weken. Ik werkte toen 3 dagen in de week op kantoor. Ik had wel de mogelijkheid om thuis te werken, maar de verbinding was niet stabiel genoeg. Op de donderdag en vrijdag bracht mijn man onze dochter naar de opvang en haalde ik haar op. Zo konden wij allebei onze uren draaien. Soms gebeurde het dat het openbaar vervoer niet reed om technische oorzaken of door het weer. Dan was het wel een hoop geregel, maar stonden de opa’s en oma’s, maar ook mijn broer klaar om onze dochter van de opvang te halen. Soms was dat best wel even stressen.

De tweede is onderweg en hoe gaan we dat nu dan doen?

Na een jaar werken kondigde ik onze tweede zwangerschap aan. Gelukkig hoefde we nu niet alles uit te zoeken en zou dit kindje gewoon in de dagelijkse routine meegaan. Opvang werd geregeld, oma en opa blijven met een tweede kleinkind erbij graag oppassen. Tijdens mijn verlof zei een inmiddels ex-collega tegen mij: “Inge ga nu gewoon lekker thuis werken. Je bent gek als je het niet doet. Je hebt 2 kinderen, het wordt soms dagen van rennen, vliegen en hollen.” Dat zette me aan het denken. Op vrijdag was er bijna nooit iemand op kantoor, dus waarom zou ik dan niet gewoon thuis gaan werken. Ik besloot dat mijn vaste thuiswerkdag op vrijdag werd. Op donderdag hebben we om de week overleg. Daarom besloten ik dat als er vergadering was op kantoor te werken en is er geen vergadering werk ik thuis. En zo geschiedde. Wat gaf dat een rust. Het scheelde voor mij 2 uur reistijd op een dag! Ik kon vroeg beginnen en was vroeg klaar op de dagen dat ik thuis werkte. Wat ook enorm scheelde was dat ik niet meer de avond van te voren het eten hoefde klaar te maken. Dat deed ik nu alleen om de week op woensdagavond voor de donderdag. Dan hoefde we het namelijk alleen maar op te warmen en niet nog eens een half uur te koken, zodat we pas tegen 18:30 uur zouden eten.


De oudste gaat naar school

In de zomervakantie werd onze oudste 4 jaar en dat betekende een nieuwe fase in ons leven. Een schoolgaand kind. Alles wordt weer anders en hoe gaan we dat inregelen. Op maandag passen mijn schoonouders nog steeds op, dus eerst even bij hun horen hoe zij het in gedachten hadden. Ze zeiden gelijk, wij komen naar jullie toe en ontbijten bij jullie. Brengen de oudste naar school en rijden daarna naar ons eigen huis. Doordat mijn schoonouders nu op maandag bij ons komen kan ik vroeg beginnen. Om 6:00 uur gaat mijn wekker. Gelukkig ben ik een ochtendmens en kan ik zo spreekwoordelijk mijn bed uit springen. Ik begin met het klaar maken van de lunch van onze dochter. Zij heeft continuerooster op school. Dus een tas vol met drinken en eten. Als haar tas klaar is, maak ik mijn eigen ontbijt, tussendoortjes en lunch klaar. Daarna kleed ik me aan en ga ik naar kantoor. Beneden staat dan inmiddels alles klaar. Mijn man kleedt zich ook aan en haalt dan de kinderen uit bed en kleedt ze aan. De kleding leggen wij dan de avond van te voren al klaar. Mijn schoonouders zijn er om 7:15 uur, waarna mijn man de kinderen aan ze overdraagt en gaat ook naar zijn werk. ’s Middags halen zijn ouders onze dochter weer uit school en gaat ze mee naar het huis van opa en oma. Tegen 17:45 uur arriveren we bij mijn schoonouders waar we heerlijk kunnen aanschuiven. Rond 19:00 uur rijden we weer naar huis en leggen we de kinderen op bed. De dinsdag en woensdag zijn mijn parttime dagen en geniet ik heerlijk thuis van en met de kinderen. Al kunnen we nu dan niet meer rustig aan doen, want om 8:30 uur moet er een op school zijn. Op die dagen staan we om 7:00 uur beneden. Ik maak de ontbijttafel klaar en de lunch voor onze dochter. Manlief haalt de kinderen uit bed. Dat is echt teamwork, want om 7:20 uur staan we allemaal aangekleed en wel beneden en ontbijten we. Manlief moet uiterlijk om 7:30 uur in de auto zitten, want anders komt hij behoorlijk in de file terecht. Op deze twee dagen eet ik ’s avonds ook alleen met de kinderen. We kunnen dan op tijd eten en dan wordt er ook echt gegeten door ze. De donderdag hebben we gebombardeerd tot pasta dag. Die maak ik veelal wel gewoon nog de avond van te voren klaar, maar soms ook gewoon na het werk. Op de dagen dat ik op kantoor werk, zorg ik dat de ontbijttafel klaar staat en dat onze dochter haar tas weer gevuld is. Help onze dochter uit bed en met aankleden, maar uiterlijk 7:00 uur wil ik in de auto zitten om naar de tram te rijden. Manlief brengt dan onze dochter naar school en onze zoon naar het kinderdagverblijf. Op die donderdag is hij dan later op kantoor. Ik haal de kinderen weer uit de BSO en de opvang. Onze dochter gaat op donderdag en vrijdag naar de BSO. Wij hebben ervoor gekozen dat ze naar de BSO gaat op het kinderdagverblijf waar haar broertje naartoe gaat. Logistiek voor ons het makkelijkste. Op de dagen dat ik thuis werk dus om de week op donderdag en iedere vrijdag begin ik om 7:00 uur met werken. Als mijn man de jongste naar het kinderdagverblijf brengt, komt de oudste boven bij mij zitten. Ze mag dan even een filmpje kijken terwijl ik aan het werk ben. Omdat ik op maandag bijna een uur extra werk, kan ik dat weer compenseren met het naar school brengen van onze dochter. Dan ben ik nog steeds op tijd klaar met werken en kan ik nog wat in huis doen of juist het eten alvast klaar maken. Rond 17:00 uur ben ik met de kinderen weer thuis en is papa onderweg naar huis. Vrijdag is altijd feestdag, want dan eten we iets uit de kids favourite P. En voor ons juist lekker makkelijk ;-).


Voordelen van het thuiswerken

In het begin kon ik niet zo wennen aan het thuiswerken, maar inmiddels heb ik daar helemaal mijn draai in gevonden. Op de dagen dat ik thuis werk kan ik tussendoor de was doen. Daardoor is op vrijdag even een paar uur de wasmand helemaal leeg. Ik heb zelfs tussendoor tijd om al wat was op te vouwen. Sinds 2,5 maand hebben we ook een dame die wekelijks op vrijdag ons huis schoon maakt. Daardoor kunnen we in het weekend volledig onze tijd aan de kinderen besteden in plaats van het hele huis nog te moeten doen. Dat heeft ons ook veel meer rust gegeven. Deze dame wil wel dat op de dagen dat ze komt dat er iemand thuis is. Prima, want op vrijdag ben ik wel thuis en de kinderen niet. Anders is het toch een soort dweilen met de kraan open. En voor mijn werk is het geen belemmering.

Zwangerschapsverlof

Inmiddels zit ik thuis door bekkeninstabiliteit en is sinds 20 november mijn zwangerschapsverlof ingegaan. We houden nog redelijk het schema aan dat we hebben als ik werk, want regelmaat vinden we toch belangrijk in ons gezin. Op maandag komen nog steeds mijn schoonouders, al komen ze nu een half uurtje later. De dinsdag en woensdag zijn onveranderd gebleven. De donderdag en vrijdag komen nu voor mijn rekening voor wat betreft het naar school brengen. Mijn man brengt de jongste naar het kinderdagverblijf. Onze ouders staan gelukkig wel als back up klaar om de kinderen weg te brengen en op te halen, als het voor mij niet meer lukt. Want hoogzwanger, pijn in mijn bekken met twee kinderen naar school lopen is niet altijd even fijn. Het ophalen van de kinderen op het kinderdagverblijf en bso wissel ik af met mijn schoonouders. Het was in het begin van iedere nieuwe situatie weer even zoeken naar wat voor ons werkt, maar het ritme wat we nu met elkaar hebben werkt perfect. Geen gestress ’s ochtends. Dat start toch ontspannen op.

Lieve Inge bedankt voor je mooie blog!  Wat fijn dat jullie alles zo goed geregeld hebben. Succes met de laatste loodjes van je zwangerschap!

Lijkt het jou leuk om een gastblog te schrijven over jou leven als werkende moeder? Stuur mamajezzblog dan een bericht via het contactformulier.

Lees ook het verhaal van Conchita

De foto’s in deze blog zijn van Inge.

Een gedachte over “De werkende moeder – Inge

Geef een reactie