30 dagen bloggen·Gastblog

De zondag voor Pasen; Palmpasen

Ik vind het altijd leuk als iemand een gastblog voor mij wil schrijven.

Aanstaande zondag is het Palmpasen Petra schreef voor mamajezzblog een gastblog over Palmpasen bij haar in het dorp.

“Mama van Steven, zou jij mij willen helpen?” Samen met mijn zoon ben ik bezig met het omzwiepen van crêpepapier, wanneer een kleuter mij vraagt of ik hem even wil helpen om gaatjes is de apennoten te maken. En zo staak ik even mijn werkzaamheden om hem te helpen, zodat hij daarna een ketting van de noten kan maken.

Wij knutselen Palmpasenstokken; het knutselen van deze stokken is een jarenlange traditie in ons dorp. De kinderen nemen zelf twee latjes mee en krijgen voor €2,00 allerlei materialen om een mooie Palmpasenstok te versieren. Onze kinderen doen er graag aan mee. Het maakt ons vrolijk en blij, een teken dat het voorjaar nu echt niet meer lang op zich laat wachten. Maar eerlijk is eerlijk, het is best een karwei om er een (mooi) geheel van te maken. Voor jonge kinderen is het lastig om het crêpepapier om het kruis te vouwen en ook de apennoten rijgen is een motorische uitdaging. Onze peuter krijgt dit jaar dan ook een kleiner formaat kruis dan haar grote broers, zodat het versieren iets minder lang duurt, wat dan weer past bij haar spanningsboog.

Stappenplan en betekenis van de Palmpasenstok

Hoe maakt je zo’n Palmpasenstok? Als eerste zorg je er voor dat van de latjes (75×50 cm) een kruis gevormd wordt, daarna mag je dit kruis omwinden met crêpepapier, maar beschilderen kan natuurlijk ook. Vervolgens kan het kruis versierd worden met groen van buxus, (12)apennoten, (paas)eieren, (30) rozijntjes en bloemen en bovenop een broodhaantje. Onderstaande foto’s laat je zien hoe onze stokken er uitzien.

De Palmpasenstokken

Alle onderdelen waarmee je je stok versiert, verwijzen ook weer naar het lijdensverhaal van Jezus. Het kruis staat voor het kruis waaraan Jezus stierf, de apennoten naar de 12 vrienden van Jezus, de rozijntjes naar de 30 zilverstukken die Judas kreeg om Jezus te verraden, en de haan voor het verloochen van Jezus door Petrus, en tenslotte de bloemen en eieren voor een nieuwe begin, het opkomen van de natuur en het voorjaar.

Palmpasenoptocht

Na een uur zijn onze drie stokken klaar en lopen we weer naar huis. De broodhaantjes gaan nog even in de vriezer. Volgende week zondag (de zondag voor Pasen) lopen wij met een groep kinderen door het dorp in een Palmpasenoptocht. De kinderen houden trots hun prachtig versierde tak omhoog en brengen een paasgroet aan de oudere en zieke mensen. Ons enthousiasme springt altijd over op andere mensen, vol waardering ontvangen zij onze paasgroet en lopen wij weer verder. Al dat lopen maakt best hongerig; stiekem snoept de één van zijn broodhaantje, langzamerhand volgen meer zijn voorbeeld en aan de kindersmoeltjes zien zijn ook de chocolade-eieren heerlijk…!

Bedankt voor de leuke blog Petra! Wil je meer lezen van Petra? Kijk dan hier.

Lees ook: Gastbloggers gezocht

30 dagen bloggen

21/30

Een gedachte over “De zondag voor Pasen; Palmpasen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s