De voorlees moeder

Kinderboekenweek traditie

Begin oktober is het weer kinderboekenweek. Het thema in 2020 is terug in de tijd.
Dit zette mij aan het denken en bracht mij ook even terug in de tijd. De tijd dat ik op de basisschool zat, lees je mee?

Terug in de tijd

Ik denk terug aan de tijd dat ik op de basisschool zat. Ik heb lezen altijd al leuk gevonden. In de kinderboekenweek, was er bij ons op school, in de gang, een grote kraam uitgestald door de plaatselijke boekwinkel. Een tafel vol met heel veel verschillende boeken voor jong en oud. En zo startte mijn jaarlijkse traditie. Ieder jaar als het kinderboekenweek was, mochten mijn broertje en ik een boek uitzoeken uit die kraam. Vaak kozen we allebei een boek om zelf te lezen en daarnaast nog een voorleesboek. Boeken als De kinderen van de grote beer, waarvan we ieder jaar een nieuwe kochten, meester Jaap, de Kameleon of Floortje. Van die laatste had ik uiteindelijk een hele serie boeken.
Vlak daarna begon de herfstvakantie en gingen we altijd op vakantie, een weekje in een vakantiehuisje ergens op de Veluwe. In die week begon ik dan fijn met lezen in mijn nieuwe boek.

Kinderboekenweek

Tradities voortzetten in de kinderboekenweek

Terug naar nu, inmiddels ben ik moeder van 3 kinderen. En zet ik de traditie voort met mijn eigen kinderen. Dan wel niet bij een boekenkraam op school. Maar ieder jaar in de kinderboekenweek, ga ik samen met mijn kinderen naar de boekwinkel. Meestal een gewone boekhandel, met een leuke kinderhoek. In sommige plaatsen heb je ook leuke kinderboekenwinkels.
De kinderen snuffelen tussen de boekjes, we bedenken wat ze leuk vinden om te lezen en kiezen dan zelf een boek uit. Afhankelijk van wat voor boek ze kiezen, doen we er nog wel eens een mooi prentenboek bij. Toen ze nog klein waren, koos ik een boekje, wat mij zelf leuk leek om voor te lezen.
Inmiddels zijn de oudste twee kunnen inmiddels al goed zelf beslissen wat ze willen.

var bol_sitebar_v2={“id”:”bol_1633585443791″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”productId”:”9200000108570861″,”familyId”:””,”siteId”:”1007545″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”linkName”:”Kolletje%20%26%20Dirk%20-%20De%20leukste%20kleuters%20van%20Nede…”,”linkSubId”:””};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js

Lezen is leuk!

Toevallig hoorde ik van de week dat de leesvaardigheid van basisonderwijs leerlingen af neemt. Bij mijn eigen kinderen merk ik daar gelukkig niet zo veel van. De school werkt samen met de bibliotheek. Iedere week mogen de kinderen in de schoolbieb een boek lenen voor thuis. Er komt regelmatig een consulente van de bibliotheek op school, die door middel van een activiteit een boek behandeld. En afgelopen week ging mij dochter uit groep 5, naar de bibliotheek waar een schijfster kwam vertellen over haar boeken. Ook is mijn dochter erg enthousiast over de nieuwe begrijpend lezen methode die ze op school hebben. Een methode die mee gaat met de tijd.
Ik denk dat je vooral ook als ouder een bijdrage hebt aan het lezen van je kind. En natuurlijk snap ik dat lezen het ene kind makkelijker af gaat dan de ander. Maar een boekje voorlezen over de interesses die je kind op dat moment heeft, kan altijd. En als je zelf misschien niet zo dol bent op voorlezen, zijn er tegenwoordig ook genoeg luisterboeken online of filmpjes van mensen die een boek voorlezen. Op die manier maak je lezen leuk voor je kind. Iets waar het de rest van zijn leven wat aan heeft.

Ben je benieuwd welke boeken mijn kinderen dit jaar uit kiezen in de kinderboekenweek?
Volg mij dan op instagram of facebook, daar houd ik je op de hoogte.

4 gedachten over “Kinderboekenweek traditie

  1. Wat een fijne jeugdherinnering! Ik was – en ben nog steeds – ook dol op lezen. Helaas moet mijn 7-jarige zoontje momenteel niets van lezen hebben. Maar wie weet trekt dat wel weer bij. Hij vindt het gelukkig wel fijn om voorgelezen te worden.

  2. Hier lezen we ook vaak voor en ik heb mijn leeskriebels helemaal terug gevonden. We gaan vaak naar de bibliotheek nieuwe boekjes halen. Leuke traditie! Hier gingen we ook elk jaar naar de boekenbeurs. Ik wacht tot de oudste twee nog iets groter zijn en ga dit dan ook doen.

Geef een reactie