De baby

9 maanden – baby update

Je knippert een paar keer met je ogen en je hebt een baby van 9 maanden. Tenminste, zo voelt het.  Net zo lang uit mijn buik als dat hij er in zat.  In deze blog vertel ik hoe het met ons gaat. 

Net zo lang uit mijn buik als er in

Wat een gek idee, waar mijn zwangerschap voor mijn gevoel heel lang duurde, gingen die zelfde 9 maanden met baby, veel sneller voorbij. Van een kleine baby die alles nodig heeft, groeide hij uit tot een grote baby die al rollend de hele kamer door gaat. Zelfstandig zitten lukt nog niet, maar in de kinderstoel zit hij mooi rechtop, heel gezellig om nu met zijn allen aan tafel te kunnen zitten.

Hij heeft de hele dag praatjes. We wachten in spanning af wanneer hij ‘mama’ of ‘papa’ gaat zeggen. Maar tot nu toe klinkt het meer als ‘etuh, etuh’ en ‘tatata’. Hij vind het leuk als we liedjes zingen of een boekje voorlezen.

Voeding

Na 4 maanden hebben we de borstvoeding afgebouwd en sinds 6 maanden is hij volledig over op flesvoeding. Samen met de hapjes die hij krijgt, groeit hij daar lekker op door.

Een echt voedingsschema kan ik niet met jullie delen, want we doen maar wat. We voeden op verzoek. Dus de ene keer krijgt hij zijn fles ‘s ochtends om 5.30 al en de andere ochtend pas om 7.00. Het is maar net hoe lang hij slaapt en wanneer hij zich meld. En dat geld voor overdag net zo.

Waar mijn baby heel lang nog behoefte had aan 5 flessen, zit hij nu een tussen 4 en 3 flessen in.  Hij eet nu ook lekker brood, fruit en warm eten mee. En ook een tussendoor zoals een maisboogje, soepstengel of babykoekje gaat er wel in.  Als extra vocht bieden we water of thee aan.


Op tipsvoorbabys.nl vind je een mooi schema voor baby’s van 9 maanden.


Ontzwangeren

9 maanden op, 9 maanden af zeggen ze toch altijd? Ik denk dat dat wel redelijk op gaat. Ik vond mijn zwangerschap best pittig, de bevalling daarin tegen viel me alles mee. Die ging wel heel snel. Het herstel na de bevalling verliep voorspoedig. Nou scheelt een lieve tevreden baby daarin ook een hoop. En dat de oudste twee zo lief zijn en veel zelf kunnen is ook fijn.

Ik vind werken, het huishouden en drie kinderen soms wel een uitdaging. Zeker de dagen dat mijn man late dienst heeft en ik het avondritueel alleen moet doen zijn soms pittig. De aandacht dan goed vervelend over drie kinderen met een baby die de meeste aandacht vraagt is dan wel eens lastig. Gelukkig hebben we daar dan de draagzak, die ons door dat soort lastige avonden heen helpt.

Al met al kijk ik goed terug op de afgelopen 9 maanden. En denken we nog maar niet teveel aan het feit dat ik over 3 maanden geen baby meer in huis heb!

Wil je op de hoogte blijven van onze belevenissen? Volg mij dan op facebook of instagram.

6 gedachten over “9 maanden – baby update

      1. Het vliegt echt voorbij. Ondanks de hectiek is het ook gezellig druk met een derde kindje in huis. Mooie blog zo Jessica om met de 9 maanden bij stil te staan.

  1. Wat fijn dat het zo goed gaat! Ik kan wel geloven dat je het soms pittig vindt. De zorg voor drie kinderen en het huishouden is toch eigenlijk al een fulltime baan?

Geef een reactie