Eline van de oppaslijn, schreef een gastblog over opvang voor je kind. Welke soorten opvang zijn er en hoe weet je wat de ideale opvang vorm is voor jou en je kind? Onderaan de blog vind je een test, om uit te zoeken welke opvang het beste bij jou en je kind past.
Helaas, kunnen we niet ieder moment van de dag voor onze kinderen zorgen en moeten we soms ook werken of wat tijd voor onszelf nemen.
Als je er zelf er niet bent, wil je natuurlijk wel dat je kindje de allerbeste zorg krijgt. Maar wat is de beste vorm van zorg en opvang voor jouw kinderen? Dat hangt af van verschillende factoren.

Welke vormen van kinderopvang zijn er?
Voordat we dieper in jouw ideale situatie duiken, bespreken we eerst welke vormen van kinderopvang er allemaal zijn in Nederland. En dat zijn er behoorlijk wat, je hebt dus zeker wat te kiezen als ouder.
Kinderdagverblijf
Het kinderdagverblijf is reguliere opvang die toegankelijk is voor kinderen van 0 tot 4 jaar en biedt dagopvang gedurende werktijden. Het kinderdagverblijf is vaak open van 7 uur in de ochtend tot 19 uur in de avond..
Kinderen worden op het kinderdagverblijf in kleine groepen opgevangen. Hoe dit vormgegeven is, ligt aan de werkwijze van het kinderdagverblijf. Je hebt horizontale groepen en verticale groepen.
Horizontale groepen, zijn ingedeeld op leeftijd. Kinderen van dezelfde leeftijd zitten hier bij elkaar. Waardoor er goed rekening gehouden kan worden met de behoeftes van de leeftijdsgroep waar de kinderen in zitten.
Daarnaast zie je steeds meer verticale groepen. Waarbij de groepen niet ingedeeld zijn op leeftijd, maar alle kinderen tussen de 0 en de 4 jaar bij elkaar zitten.
Kinderen zitten dan hun hele opvangperiode in dezelfde groep en hoeven niet steeds te wisselen van groep. Dit geeft wat vastigheid en houvast voor de kinderen.
Het voordeel van het kinderdagverblijf is dat je kinderen samen met andere kinderen kunnen spelen. Ze socialiseren dus al op jonge leeftijd goed en leren ook belangrijke levenslessen, zoals eerlijk delen.
Het nadeel aan een kinderdagverblijf is dat de opvang vaak niet flexibel is. Er is een vaste sluitingstijd en voor die tijd moet je je kinderen ophalen. Als je dus vaker late vergaderingen hebt, kan dit lastig zijn.
Peuterspeelzaal
De peuterspeelzaal is geen officiële opvang, maar wordt door ouders wel zo ervaren. Op een peuterspeelzaal worden kinderen twee tot drie dagen per week voorbereid op de basisschool. De kinderen verblijven een halve dag op de peuterspeelzaal en oefenen alvast met in een klasje zitten en de sociaal-emotionele ontwikkelingsdoelen. De peuterspeelzaal is voor kinderen tussen de 2 en de 4 jaar oud.
Gastouderopvang
Gastouderopvang is bij een gastouder aan huis. Gastouders hebben een relevante pedagogische opleiding afgerond en hebben hun huis zo ingericht dat deze voldoet aan hoge veiligheidseisen. Bij een gastouder zitten vaak kinderen van verschillende gezinnen en kan de leeftijd wisselen tussen de 0 en de 12 jaar, maar de meeste gastouders geven de voorkeur aan de opvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.
Een gastouder is vaak al flexibeler dan een kinderopvang. Zo hebben ze bijvoorbeeld ruimere openingstijden en is er ook meer mogelijk als je een keer later thuis bent.
Bij een gastouder is het wel belangrijk om goed te kijken naar de klik en naar de opvoedingsstijl die de gastouder hanteert. Je kindje brengt veel tijd door bij de gastouder en leert ook veel van de gastouder. Het is dan wel fijn als de gastouder soortgelijke normen en waarden heeft.
Nanny
Een nanny heeft net als een gastouder een pedagogische opleiding afgerond, maar past juist bij jouw thuis op. En richt zich helemaal op jouw gezin. De meeste nanny’s voeren daarnaast ook licht huishoudelijke werkzaamheden uit.
Een nanny speelt een nog belangrijkere rol in jullie huishouden en is bijna een soort plaatsvervangende ouder en een spin in het web bij jullie thuis.
Als ouder kan het fijn zijn om een nanny te hebben, omdat je kinderen zo alle persoonlijke aandacht krijgen die ze verdienen.
Het kan aan de andere kant wel lastig zijn om een nanny te vinden. Veel geregistreerde oppassers geven de voorkeur aan gastouderopvang bij hen aan huis.
Au-pair
Een au-pair is een internationale oppas die bij jullie gezin inwoont. Een au-pair blijft maximaal 1 jaar verbonden aan je gezin, maar vervult een nog grotere rol dan een nanny.
De au-pair kan op afgesproken tijden de volledige zorg voor je kinderen uit handen nemen. Dit betekent dus ook dat je met de au-pair kunt afspreken dat zij ‘s avonds voor de baby zorgt.
Daarnaast kan de au-pair zorgen dat je kinderen alvast gegeten hebben, zodat jij nog even oprechte speeltijd met ze hebt of tijd hebt om ‘s avonds heerlijk op de bank met ze te knuffelen.
Een au-pair kan dus vele voordelen bieden als je de ruimte hebt in huis. Maar het is natuurlijk ook een belasting op jullie privacy. Er is opeens een extra persoon in huis om rekening mee te houden.
Oppas
Een oppas werkt net als een nanny en een au-pair bij jouw aan huis. De oppas is niet officieel geregistreerd in het register en heeft niet altijd een pedagogische achtergrond. In de praktijk zijn oppassers vaak wel net zo kundig als een nanny en hebben ze vaak ook een pedagogische achtergrond. Een oppas is bijvoorbeeld een student Pedagogiek die haar studie nog niet heeft afgemaakt. Of een moeder waarvan de kinderen al het huis uit zijn.
Een oppas is vaak net iets gemakkelijker te vinden dan een geregistreerde nanny. Daarom kan een oppas een goed alternatief zijn voor een nanny. Omdat iedereen als oppas aan de slag kan gaan, is het handig om gebruik te maken van een bemiddelingsbureau, zoals bijvoorbeeld De Oppaslijn. Zij doen alle oppassers uitgebreid screenen, zodat je als ouder de zekerheid hebt, dat je een kwalitatieve en ervaren oppas hebt.
BSO
Als je kinderen de leeftijd hebben bereikt dat ze naar school moeten, is het tijd om te kijken naar een vorm van naschoolse opvang. Hiervoor kan de BSO een interessante optie zijn. De BSO zit vaak aan de school vast of bij de school in de buurt. Na schooltijd worden je kinderen opgehaald door de pedagogisch medewerkers en opgevangen op de BSO. Vervolgens kun jij je kinderen na werktijd ophalen van de BSO.
Bij een BSO geldt weer als nadeel dat de opvang minder flexibel is en een vaste eindtijd heeft.

Welke opvang past bij mijn gezin?
Zoals je ziet, zijn er verschillende vormen van opvang. De behoefte van ieder gezin is anders en daarom is het belangrijk om goed te kijken naar jullie persoonlijke behoeftes. Ben je nu al benieuwd? Dan kun je hieronder een korte test doen.
Ik vind het belangrijk dat mijn kind(eren) veel persoonlijke aandacht en begeleiding krijgen?
A. Ja, dit vind ik heel erg belangrijk.
B. Ik vind persoonlijke aandacht óók belangrijk, maar niet het belangrijkste
Ik wil graag kinderopvangtoeslag ontvangen voor de opvang van mijn kinderen?
A. Nee, dat hoeft van mij niet per se
B. Ja, dat vind ik heel erg prettig.
Ik vind het fijn dat mijn kinderen in hun persoonlijke omgeving opgevangen worden?
A. Ja, dan kunnen ze met hun eigen speelgoed spelen.
B. Nee, ik vind het juist belangrijk dat ze ook met vriendjes kunnen spelen
Ik vind het belangrijk dat de kinderopvang flexibel is en zich naar mijn wensen aanpast.
A. Ja, er kan soms een vergadering langer duren dan ik had verwacht.
B. Nee, ik ben altijd op hetzelfde tijdstip klaar met werken.
Mijn kinderen hebben veel naschoolse activiteiten.
A. Dit klopt. Het is belangrijk dat ze hiermee door kunnen gaan, ook als ik aan het werk ben.
B. Dit is voor ons gezin niet relevant.
Uitkomst
Het meeste A
Jouw gezin heeft duidelijk behoefte aan opvang aan huis. Jullie hebben een druk gezinsleven waar flexibiliteit erg belangrijk voor is. Opvang aan huis is hiervoor ideaal. Doordat de opvang alleen voor jouw gezin is, kun je gemakkelijk afspraken maken met de persoon die de opvang organiseert bij jou thuis.
Je hoeft nu alleen nog te kiezen uit de nanny, oppas of au-pair.
Het meeste B
Het sociale aspect van een opvang vinden jullie erg belangrijk. Kies daarom voor een kinderdagverblijf, gastouderopvang of BSO. Hier kan je kindje dagelijks met andere kinderen spelen en goed socialiseren.
Definitieve keuze maken
Neem rustig de tijd om een keuze te maken voor de opvang van jouw kinderen. Het is een belangrijke beslissing, die vooral veel impact heeft op je kinderen. Als je toch niet tevreden bent, maak je niet snel een andere keus.
Hopelijk heb je via dit blog wat inspiratie gekregen en de voor- en nadelen goed in beeld gekregen.
Wil jij ook een gastblog schrijven?
Stuur dan een mail naar jessica@mamajezzblog.com
Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en andere leuke berichten via Mamajezzblog op Instagram of Facebook.