Persoonlijke verhalen

Borstvoeding; 3 kinderen 3 ervaringen

Iedere moeder volgt haar eigen weg en voedt haar kinderen op haar eigen manier op. Niks is slecht of fout, zolang je zelf maar achter je keuze staat. Of je nou borstvoeding of flesvoeding geeft, het gaat er om dat je kind de liefde krijgt die het nodig heeft.

Door middel van deze persoonlijke blog, wil ik mijn borstvoeding verhaal delen.
Ik wil aankomende moeders mee geven  dat het geven van borstvoeding altijd het proberen waard is.
Maar dat het absoluut niet erg is als het niet lukt. 

Borstvoeding bij mijn 1e kind

Tijdens de zwangerschap van mijn eerste kind, had ik besloten dat ik graag wilde proberen om borstvoeding te geven.
Het leek me makkelijk en knus en het scheelde geld, want flesvoeding is best prijzig.
Tijdens mijn zwangerschap ben ik me gaan verdiepen in borstvoeding geven. Ik kocht een boek, las op internet en volgde tijdens mijn verlof een borstvoedingcursus.
Toen mijn dochter werd geboren, werd er geprobeerd om haar aan te leggen, maar daar had ze nog niet zo veel zin in.  We bleven nog een paar uurtjes in het ziekenhuis en aan het eind van de middag gingen we naar huis. Daar vroeg de kraamhulp of dochter al had gedronken, dat was niet zo. Er was zelfs niemand in het ziekenhuis meer bij ons geweest om dit te proberen.

Kolven

Helaas lukte de borstvoeding thuis ook niet. Dochter snapte gewoon niet wat ze moest doen. Na wat kolven en voeden met cupjes, was ik er klaar mee en hebben we haar een fles borstvoeding gegeven.
Ik heb 7 weken fulltime gekolfd, toen we langzaamaan over zijn gestapt op flesvoeding.
Prima, ik stond helemaal achter mijn keus. Jammer dat het niet gelukt is, maar van flesvoeding wordt ze ook groot. En dat kolven neemt veel tijd in beslag.

babies-921037_1280

Borstvoeding bij mijn 2e kind

Met deze ervaringen stond ik er in mijn tweede zwangerschap heel anders in.
Ik heb duidelijk bij de verloskundige en de kraamorganisatie aangegeven dat ik geen goede ervaring had met de borstvoeding bij de oudste. Maar dat ik dit wel heel graag weer wilde proberen, met deze keer wel de goede begeleiding.
Ik had nog naar de informatieavond over borstvoeding van de verloskundige willen gaan, maar deze avond viel op mijn uitgerekende datum.
Twee dagen voor de uitgerekende datum werd onze zoon geboren.
De kraamhulp was aanwezig bij de poliklinische bevalling in het ziekenhuis.
En met hulp van haar, lukte het al snel na de bevalling om zoon te laten drinken. Wat was ik blij, we waren nu al verder dan ik bij dochter ooit gekomen was!

var bol_sitebar_v2={“id”:”bol_1627974564476″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”productId”:”9200000127656687″,”familyId”:””,”siteId”:”1007545″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”linkName”:”Borstvoeding%2C%20La%20Leche%20League%20International”,”linkSubId”:””};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js

De eerste weken

De kraamweek was wel pittig. Stuwing waardoor aanhappen lastig was, zoon liet vaak los voordat hij de ‘goede slok’ te pakken had. Maar als hij eenmaal goed dronk, dan ging het goed. En na de kraamweek zat hij weer bijna op zijn geboortegewicht. Wat was ik trots op mezelf en op hem. En wat was dit fijn om te kunnen doen.
In de loop der weken ging het steeds makkelijker en het hoorde er gewoon bij.
Na een paar weken begon ik met kolven en flesjes geven en ook dat ging meteen goed.
Tegen het einde van mijn verlof ging ik langs op mijn werk om de mogelijkheden betreft het kolven te bespreken. Er werd een plekje voor mij ingericht en de melk kon in de koelkast in de kantine.
Gelukkig werkte ik geen lange dagen en redde ik het met 1 keer kolven tijdens mijn werkdag. Ik vond het in het begin wel heel spannend, maar alles ging goed.

Afbouwen

Rond de 5 a 6 maanden hadden we een dipje. Zoon dronk meer dan ik kon kolven.
’s Ochtends extra kolven ’s avonds extra kolven. Het nam de nodige stress met zich mee.
Dit is dan ook de reden dat we besloten om borstvoeding en flesvoeding te gaan combineren.
Op werkdagen kreeg hij een flesje flesvoeding mee en kolfde ik nog wel.
Zo konden we wat mixen en had hij genoeg te drinken.
Na 7 maanden heb ik mijn baan opgezegd en heeft hij nog een tijdje volledige borstvoeding gehad.
Maar na een maand of 8 gingen we toch weer wat rommelen. En heb ik besloten om rustig aan af te bouwen.
Wat is dat lastig om te beslissen zeg! Iets wat je zo graag doet. Maar het moet wel leuk blijven. Hoe langer je er mee bezig bent, hoe moeilijker die keuze wordt.
Uiteindelijk heeft hij tot 10 maanden borstvoeding gehad.

Borstvoeding bij mijn 3e kind

4 jaar na de 2e werd ons 3e kindje geboren. Opnieuw gaf ik aan bij de verloskundige en kraamzorg, dat ik goede begeleiding wilde bij het opstarten van de borstvoeding. Uiteindelijk werd mijn bevalling medisch en ingeleid, bij een verloskundige die ik niet kende. Zij waren dan ook niet op de hoogte. Maar ze hielpen goed, mijn zoon dronk al snel na de bevalling zijn eerste slokjes. Samen hadden we snel door hoe het moest. In de kraanweek heb ik nagenoeg geen hulp nodig gehad, het liep allemaal vrij soepel, we waren echt een team samen.

Weer aan het werk

Omdat ik tijdens mijn verlof geen baan meer had en aan het solliciteren was, zei ik meteen dat ik een nieuwe baan niet ten koste van de borstvoeding over wilde laten gaan. Natuurlijk heb ik wel kolfrecht. Toen mijn zoon 4 maanden oud was, werd in aangenomen bij mijn huidige baan. Ik ging 3 dagen werken van 9.00-17.00. Ik besloot om toen 1 voeding af te bouwen, zodat ik maar 1 keer hoefde te kolven op mijn werk. Dit werkte goed voor ons allebei. Toch had ik het idee dat mijn productie terug liep. Mijn zoon wilde veel en vaak drinken vooral ‘s nachts. Na een paar weken ben ik rustig aan gaan afbouwen. Met 6 maanden kreeg hij zijn laatste voeding. Het was goed zo, voor ons allebei.

var bol_sitebar_v2={“id”:”bol_1627974826065″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”productId”:”9200000110561378″,”familyId”:””,”siteId”:”1007545″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”linkName”:”Snoozzz%20voedingskussen%20Zwangerschapskussen%20met…”,”linkSubId”:””};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js

Trots!

Ma mijn ervaring met de eerste, had ik nooit durven dromen dat het borstvoeding bij mijn 2e wel zou lukken.
Mede dankzij de goede hulp van mijn kraamhulp heeft dit zo goed kunnen slagen en hebben we hier samen onze weg in gevonden. En omdat het bij de 2e zo soepel was verlopen, ging het bij de 3e eigenlijk vanzelf. Ik heb mezelf nooit een doel gesteld hoe lang in borstvoeding wilde geven. Al denk ik wel dat ik bij de 2e en 3e eerder over was gegaan op flesvoeding als het, net als bij de 1e, niet zo soepel zou lopen.

Ik ben benieuwd wat jou ervaring is met borstvoeding/flesvoeding. Laat een reactie achter onder deze blog.


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en andere leuke berichten via mamajezzblog op Instagram of Facebook.

Let op, deze blog bevat affiliatie links.

4 gedachten over “Borstvoeding; 3 kinderen 3 ervaringen

  1. Na een hele goede ervaring bij de oudste en werd het bij de middelste en de derde geen succesverhaal. Verdrietig ja, spijt nee. Ik maakte een keuze voor mijn kindmet liefde en dat is belangrijker dan borst of kunstvoeding

  2. Wat fijn dat het met de tweede en derde wel gelukt is! Maar zoals je al zegt: met flesvoeding worden ze ook groot. Bij ons zoontje ging de borstvoeding meteen goed gelukkig. Maar op een gegeven moment moest hij er wel flesvoeding bij omdat ik blijkbaar niet genoeg melk gaf. Ik merkte wel dat het erg veel energie kostte, de borstvoeding. Maar ik vond het ook heel moeilijk om te stoppen, het is zo bijzonder (vond ik). Toen hij echter al snel een tandje kreeg en eens flink beet, begon het iets minder leuk te worden. Ik merkte dat het me toch wat stress gaf, omdat ik bang was dat hij weer zou bijten. Al met al zou ik het zo weer over doen.

Geef een reactie