De moeder

Werk en kinderen; Mijn leven als werkende moeder – Julia

In deze gastblog over ‘mijn leven als werkende moeder‘ vertelt Julia hoe ze haar werk combineert met haar gezin en eigen bedrijf. Lees je mee?

Het ouderschap en werk combineren is soms best pittig. Of je nu parttime of fulltime werkt, je kinderen nog niet op school zitten of wel, naar de opvang gaan of thuis blijven, het is voor iedereen puzzelen. Naast moeder en werknemer of ondernemer, heb je ook nog je sociale leven, huishouden, sport, partner of hobby’s. Maar de dag heeft echt maar 24 uur en de week 7 dagen. En om alle ballen hoog te houden, is slapen ook van essentieel belang. In deze blog geef ik je een kijkje in ons leven: hoe houden wij die ballen hoog?

Even voorstellen..

Hoi, ik ben Julia. 32 jaar, moeder van Damian (3,5 jaar) en Owen (10 maanden) en 5 jaar getrouwd met mijn man Sander. Wij wonen samen met 3 prachtige katten genaamd Anna, Nunki en Sheeran. Zelf werk ik parttime in de reisbranche én ben ik ondernemer: ik heb een eigen webshop genaamd WoeWoe. Bij WoeWoe vind je knutselpakketten, teken-/knutselspullen en bouwspeelgoed voor kinderen. Daarnaast blog ik over knutselen, het moederschap, leuke activiteiten om met je kinderen te doen en meer!

Werk en kinderen
Julia en DamianMijn man werkt fulltime én in wisseldiensten, avonden / nachten, doordeweeks en in het weekend. Voor mijn werkgever werk ik 20 uur per week en voor WoeWoe ben ik gemiddeld ook zo een 20 uur in de week bezig, voornamelijk als de kinderen slapen. Op de dagen dat ik werk (2,5 dag per week), is mijn man thuis met de kinderen. Mijn rooster stem ik af op zijn rooster. Zo kan het zijn dat ik overdag werk en hij s’avonds de nachtdienst in gaat. Na 4 nachten werken, heeft hij een halve uitslaapdag en in de middag moet ik weer werken.
Soms komt het niet uit en moeten wij allebei werken, de kinderen gaan dan naar 1 van de oma’s. Naar een opvang gaan ze niet, alleen Damian gaat 2 ochtenden per week naar de peuterspeelzaal.

Je kunt je voorstellen dat dit een drukke agenda is. Eigenlijk is er altijd wel 1 van ons aan het werk. Gemiddeld zijn wij 4 dagen in de 5 weken samen vrij. Dit is een bewuste keuze, we willen graag de eerste jaren thuis zijn voor de kinderen maar ik wil niet stoppen met werken. En eerlijk gezegd: ik vind de dagen dat ik vrij ben en alleen ben met de kids soms pittiger dan de dagen dat ik werk. Op het werk vind ik het heerlijk om even iets anders te doen dan poepluiers, spelen met Lego en was opvouwen. Om mijn thee warm te kunnen drinken en over andere dingen dan de kinderen te praten. En als ik dan weer klaar ben met werken, vind ik het nóg leuker om weer met de kinderen te kunnen spelen!

Sinds Owen is geboren, merken we wel dat de combi tussen ons werk en de kinderen echt pittig is. Je bent continu bezig en maakt lange dagen. Het huishouden loopt voor je gevoel altijd achter. Waar ik voorheen de koelkast elke 2 weken schoonmaakte, doe je het nu vluchtig en alleen als het écht nodig is. Die was sinds we met z’n viertjes zijn? Het houdt niet op!!

Julia en Owen

Tips om de ballen hoog te houden

Het klinkt cliché maar communicatie is in deze tropenjaren zó belangrijk. Elke dag hebben wij een momentje waarop we even ongestoord met elkaar praten; over wat er goed en fout ging die dag, wat er gedaan moet worden of wat er de komende dagen op de planning staat. Over hoe we ons voelen en waar we behoefte aan hebben. Op deze manier begrijp je elkaar beter en kun je elkaar helpen waar nodig. Zo weet mijn man dat ik er soms echt doorheen zit en behoefte heb aan een rustige ochtend. Hij neemt dan de kinderen mee naar beneden en ik blijf nog even in bed, kleed me rustig aan en hang een wasje op. Even rustig wakker worden voordat de hectiek weer begint.

Een 2e tip die voor ons goed werkt, is prioriteiten stellen en acceptatie. Accepteren dat het nou eenmaal niet altijd loopt zoals je voor ogen had, de to do list nooit af komt en het huis soms eruit ziet als een ontplofte speelgoedwinkel. Je kunt je er druk om maken maar daar heb je alleen jezelf mee dus bepaal je wat er de hoogste prio heeft en daar begin je mee.

Als laatst vind ik het heel erg fijn dat we de taken in huis verdeeld hebben, zo doet mijn man altijd de badkamer, zorgt hij dat de keuken aantoonbaar is, is hij een ster in stofzuigen en dweilen en zorgt hij er voor dat de vuilnisbakken op de juiste dag aan de straat staan. Oja en hij doet ook nog eens de tuin. (Ja, ik heb echt geluk met deze vent, hij doet naast zijn fulltime werk écht heel veel in het huishouden)
De was komt voor mijn rekening, net als alle afspraken voor de kinderen. Ik doe de wc beneden, ruim het meest op en verschoon de bedden. Ik zorg voor de boodschappen, kleding voor de kinderen en doe de periodieke schoonmaak klussen zoals die koelkast, de ramen en kasten opruimen.
Verder kijken we allebei wat er nog moet gebeuren en overleggen we wie wanneer tijd heeft.

Het is druk maar we zouden het niet anders willen. Daarnaast beseffen we ons dat deze jaren het drukst zijn en als de kinderen straks naar school gaan, we weer een stuk meer tijd hebben voor het huishouden, werk en onszelf. Nog even doorbikkelen tot die tijd. 😉

Hoe doen jullie het thuis? Wat is jullie verdeling en gouden tip om het allemaal voor elkaar te krijgen?
Liefs Julia

Geef een reactie