De moeder

Goed voor jezelf zorgen: 3 tips voor meer energie

Daniëlle Vinken is leefstijl- en vitaliteitscoach van de praktijk Keep in Balance. In deze gastblog geeft ze 3 tips voor meer energie.


Zorg jij goed voor jezelf?

Jij bent een ambitieuze vrouw en je werkt hard om naast je drukke baan een gezin draaiende te houden. We hebben als moeder behoorlijk wat ballen die we in de lucht willen houden, dag in dag uit. Je lichaam piept en kraakt, je bent moe en je wil zo graag weer fit zijn.
Wat mij betreft is het belangrijk dat we als moeder goed voor onszelf zorgen. Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf bent! Misschien ken je het wel uit het vliegtuig dat je eerst zelf een zuurstofmasker moet opzetten en daarna pas je kind helpen.
Ben je eenmaal zo ver dat je voor jezelf gaat zorgen dan ga je vol goede moed aan de slag. Je gaat vroeg naar bed, hebt weer een nieuw boek met recepten gescoord en gaat toch maar weer naar de sportschool. Je rommelt een tijdje aan maar lekker in je vel zitten en weer die energieke vrouw zijn, ho maar.

Ik geef je in deze blog drie tips waar je mee aan de slag kan gaan en waar je misschien nog nooit aan gedacht hebt. Tips waarmee je meer energie krijgt.

Tip 1 Doelen stellen geeft energie

Kleine haalbare en behapbare doelen. Belangrijk hierbij is de ervaring van succes. Het zijn de kleine dingen die het doen. Denk eens aan groenten eten bij de lunch, de telefoon ’s avonds bewust weg leggen of tussen de middag een rondje wandelen. Het hoeft niet spannend te zijn.
Als je deze kleine haalbare en behapbare doelen behaalt, komt er een mooie portie dopamine vrij in je lichaam. Dopamine is een gelukshormoon en dit kan je een enorme positieve energieboost geven.

Tip 2 Sporten is toch gezond, of niet?

Sporten kan je enorm in de weg kan zitten. Ga voor jezelf eens na hoe jij je huidige sportactiviteit ervaart. Krijg je er nog energie van? Mij heeft het ooit leeg gezogen. Ik herstelde simpelweg niet meer van de inspanningen en de verplichting die ik mezelf oplegde. Ik heb toen een van de pijnlijkste beslissingen en tevens een van de gemakkelijkste beslissingen genomen in mijn leven om te stoppen met actief volleyballen. Ik sport nu wanneer ik het wil en of dit nu wandelen, fietsen of hardlopen is. Ik voel me goed en het past nu bij me.

3 tips voor meer energie

Tip 3 Maak je eigen spelregels

Leef je je eigen leven met jouw spelregels of leef jij het leven dat anderen van je verwachten of wat sociaal acceptabel is.
Ik snap je. Gezin draaiende houden, kids naar sport, clubjes en feestjes brengen, de eeuwige to do lijstjes. Maar als je niet op let dan trekt het leven aan je voorbij en ben je slechts een toeschouwer.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb geen gebruiksaanwijzing bij mezelf gekregen. Met vallen en opstaan heb ik geleerd om mijn eigen spelregels te maken en ja daar hoort af en toe bij dat ik geleefd wordt (soms door anderen). Maar ben je ervan bewust dat je altijd keuzes hebt en zelf de welbekende grenzen kan en mag aangeven.
Met je eigen spelregels creëer jij energie in jouw leven.

Super veel succes!
Energieke groet van Daniëlle

Ps 1. Speciaal voor ambitieuze maar drukke moeders die meer energie willen om te genieten van het leven en een fijne balans willen tussen werk, gezin en vitaliteit heb ik een gratis e-book geschreven.

Ps 2. Voor meer tips en inspiratie volg me op instagramOok interessant op mamajezzblog: de blog van enjoy hsp

Geef een reactie