De actieve moeder·De kleuter

Fietsen zonder zijwieltjes

“Mama, zullen we weer even oefenen met fietsen?” Na een tijdje niet geoefend te hebben, omdat het fietsen zonder zijwieltjes tot ieders grote frustratie niet lukte, gaf mijn zoon een paar weken geleden aan dat hij weer wilde oefenen. En tot mijn grote verbazing fietst hij zo weg! Hij fietst los!

Wanneer begin je met oefenen?

Onze dochter is nooit een held geweest. Het duurde ook al even voordat ze op haar grote fiets met zijwieltjes kun fietsen. Haar loopfiets heeft ze sowieso nooit begrepen. Ze pakte liever haar driewieler als ze wilde fietsen. Dus hoe ze moest trappen wist ze wel. Rond haar 4e verjaardag gingen we voor het eerst oefenen. Maar balans houden op die grote fiets was best lastig.
Twee maanden voor ze 5 werd, begon de zomervakantie, een goed moment om eens te gaan oefenen zonder zijwieltjes vonden wij.

 

Ruim 2,5 week voor de vakantie gaf ze zelf aan, dat ze wel zonder zijwieltjes wilde fietsen. En hup, ze fietste zo weg!

Fietsen zonder zijwieltjes

Fietsen met de loopfiets

Onze zoon snapte wel hoe de loopfiets werkte, hij had een hekel aan zelf lopen als we bijvoorbeeld de hond gingen uitlaten. Loopfiets mee en dan racede hij lekker voor ons uit. Ook als we even de winkelstraat ofzo door moesten ging de loopfiets mee. Ideaal.

Het fietsen op zijn grote fiets ging wat lastiger. Met zijwielen fietsen deed hij eigenlijk pas vanaf een jaar of 4. En we mochten er absoluut niet over beginnen om ze er af te halen. Tot afgelopen zomer, hij was toen 5,5 jaar. Ze mochten er af.

En fietsen maar…

De eerste keer dat we gingen oefenen, zei hij ter hoogte van het huis van de buren, dat hij papa om hulp ging vragen. Haha en bedankt, mama was niet goed genoeg blijkbaar. 
Maar ook met papa vond hij het fietsen zonder zijwieltjes nog eng. Papa mocht hem absoluut niet loslaten en de fiets verdween na het oefenen weer voor een aantal weken in de schuur. We mochten er zelf niet over beginnen. Hij vond het wel prima, lekker mee in de bakfiets.

Fietsen zonder zijwieltjes

Tot ineens een paar weken terug. Ik was alleen met mijn zoon thuis, het was mooi weer en ik stelde voor om een rondje te fietsen. “Mama, zullen we weer even oefenen met fietsen?” was de reactie van mijn zoon. Dat liet ik mij geen twee keer zeggen. We gingen naar buiten, ik hielp hem met opstappen en tot mijn grote verbazing fietste hij zo weg. Zelf was hij ook een beetje verbaasd dat ik hem niet vast hield. Maar wat was hij trots op zichzelf! En wij natuurlijk ook! 
Sinds dien heeft hij de smaak te pakken en wil hij zelf fietsen als we ergens heen gaan. Nog niet te lange afstanden, maar het begin is er! 

Zo zie je maar, je kunt als ouder veel willen, maar als het kind zelf het vertrouwen er nog niet in heeft, lukt het hem niet. Die zelfde ervaring heb ik trouwens niet alleen met leren fietsen, maar ook met zindelijk worden en andere dingen die wij onze kinderen willen leren. 

Hoe oud was jou kind toen hij leerde fietsen zonder zijwieltjes? Laat een reactie achter onder deze blog. 


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en andere leuke berichten via mamajezzblog op Instagram of Facebook.

2 gedachten over “Fietsen zonder zijwieltjes

  1. Felix was 3. Hij heeft er een jaar over gedaan om te leren loopfietsen maar dat heeft duidelijk geholpen om hem écht te leren fietsen. Hij kreeg wat tips van een juf, is opgestapt en vertrokken …

  2. Het verschilde hier van bijna 4 tot 6 jaar. Met de 6jarige hebben we echt moeten oefenen en de bijna 4 jarige gaf het zelf aan.

Geef een reactie