De voorlees moeder

Kinderboekentip – Een boom vol herinneringen

Mijn kinderen en ik zijn dol op (voor)lezen. In de rubriek de kinderboekentip, neem ik jullie maandelijks mee in één van onze favoriete kinderboeken. In deze blog vertel ik je meer over het boek ‘een boom vol herinneringen’ van Britta Teckentrup. Een erg mooi boek wat kinderen kan helpen bij verlies en rouwverwerking.

Een troostrijk boek

Ik kies er voor om dit boek toe te lichten, omdat het een erg mooi en waardevol boek is bij rouwverwerking voor kinderen. Afgelopen zomer overleed mijn vader, de opa van mijn kinderen. Dit was een grote impact voor mijn kinderen. Voor het eerst maakten ze een overlijden zo dicht in hun omgeving mee. Mijn kinderen waren op dat moment 8, 5 en 1 jaar. De oudste lijkt het meest te begrijpen wat er aan de hand was en was er misschien ook wel het beste op voorbereid. De middelste stelt veel vragen of maakt soms lieve opmerkingen. Maar hij is ook het vaakste verdrietig omdat hij opa mist. Ik zocht een boek wat kon helpen bij de rouwverwerking, toen we het boek een boom vol herinneringen cadeau kregen van een vriendin.

var bol_sitebar_v2={“id”:”bol_1641648291408″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”productId”:”9200000015511897″,”familyId”:””,”siteId”:”1007545″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”linkName”:”Een%20boom%20vol%20herinneringen%2C%20Britta%20Teckentrup”,”linkSubId”:””};https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js

Waar gaat een boom vol herinneringen over?

Het boek gaat over vos. Hij heeft een lang en gelukkig leven gehad, maar nu is hij moe. Op de open plek in het bos sluit hij zijn ogen. Voor altijd. De andere dieren in het bos, missen hun vriend de vos. Op de open plek komen ze bij elkaar en praten over hun herinneringen aan vos. Op die manier ontstaat er een boom vol herinneringen aan vos.

In het boek wordt er om een erg liefdevolle manier gesproken over de dood. En het boek heeft mooie warme tekeningen.
Door herinneringen op te halen, waardoor die boom ontstaat, is de vos toch nog bij de dieren in hun gedachten. Na het voorlezen van dit boek, praten we vaak even over opa en de herinneringen die mijn kinderen aan hem hebben. Als mijn kinderen opa missen, zeg ik ook altijd dat opa in gedachte altijd bij ze is. Dus dit boek sluit voor ons mooi aan over hoe wij over de dood denken en praten met onze kinderen.
Ik denk dat dit boek ook zeer geschikt is bij bijvoorbeeld het overlijden van een huisdier. Ik begreep van mijn vriendin, tevens kleuterjuf, dat zij het boek ook wel eens bij haar in de klas voorleest.

Een boom vol herinneringen

De auteur

Britta Teckentrup is in 1969 geboren in Duitsland en na haar middelbare school verhuisd naar Londen, waar ze Art & Disign studeerde. In 1992 werd er door een uitgeverij gevraagd of ze een prentenboek wilde maken. Sinds dien is ze daar niet meer mee gestopt. Inmiddels heeft Britta meer dan 120 prentenboeken geïllustreerd en geschreven. Bekende boeken van haar zijn onder andere Ssst de tijger slaapt en Lente, zomer, herfst, winter.

Een boom vol herinneringen verscheen in 2013 en is in Nederland uitgegeven Gottmer.


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en andere leuke berichten via mamajezzblog op Instagram of Facebook.

Let op, deze blog bevat affiliatie links.


3 gedachten over “Kinderboekentip – Een boom vol herinneringen

  1. Klinkt als een mooi boek. Het ophalen van herinneringen over de overleden persoon is een mooie manier van gedenken. Waardevol boek.

Geef een reactie