De voorlees moeder

Kinderboekentip – Vriend

Mijn kinderen en ik zijn dol op (voor)lezen. In de rubriek de kinderboekentip, neem ik jullie maandelijks mee in één van onze favoriete kinderboeken. In deze blog vertel ik jullie over het boek ‘Vriend’, dit boek hebben we gekregen van new book collective in ruil voor een recensie.

Prentenboek vriend

Waar gaat vriend over?

Mijn kleuter bekijkt de voorkant en achterkant van het boek en ziet een olifant en een zebra. “Gaat het over een olifant of zebra?” vroeg hij. Nog voor ik antwoord kan geven vraagt hij hoe het boek heet. “Vriend”. “Ooh, misschien zijn de olifant en zebra wel vrienden!”.

En hij heeft gelijk. Olifant en Zebra zijn zelfs dikke vrienden, van poot tot snuit. Ze vinden dezelfde dingen leuk om te doen, ondanks dat ze niet op elkaar lijken. Olifant en Zebra helpen elkaar, vullen elkaar aan en hebben dezelfde hobby’s. Ook helpen ze andere dieren, zoals de giraffe of gaan ze op bezoek bij de flamingo’s. Soms gaan Olifant en Zebra (stiekem) op pad. Soms maken ze ook wel eens ruzie, maar daarna maken ze het ook altijd weer goed.

Kinderboek, vriend

Wat vinden wij van het boek?

Mijn kleuter en ik zijn erg enthousiast over het boek Vriend. Iedere bladzijde bestaat uit een kleine afbeelding met een kort stukje tekst aan de linkerkant en aan de rechterkant een grote afbeelding. De tekeningen zijn mooi en duidelijk. Mijn kleuter zoon vindt vooral de grote tekeningen erg grappig. Er is veel te ontdekken op de platen en ze sluiten mooi aan bij de tekst. We snappen op die manier goed waar het verhaal over gaat.

Het verhaal is vlot en simpel geschreven. Het geeft mooi weer dat je, ondanks dat je heel verschillend bent, goed vrienden met elkaar kunt zijn. Ik denk dat het voor kleuters een herkenbaar verhaal is. Het maakt niet uit wie je vriend is. Ik vind het boek een aanrader om te lezen met kinderen vanaf een jaar of 4. Ze leren hierdoor veel over vriendschap.

De auteur en uitgever

Vriend is geschreven door de Vlaamse kinderboeken schrijver Stefan Boonen en de illustraties zijn gemaakt door Jan Van Lierde. Samen maakten zij al eerder samen boeken, waaronder het prentenboek Verliefd en een serie voor beginnende lezers Veer. Het eerste boek van Stefan verscheen in 2000, inmiddels heeft hij al ruim 80 boeken op zijn naam staan.

Vriend is uitgegeven door uitgeverij Pelckmans en te koop bij de lokale boekhandel.


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en andere leuke berichten via mamajezzblog op Instagram of Facebook.

Een gedachte over “Kinderboekentip – Vriend

Geef een reactie