De voorlees moeder

Nationale voorleesdagen 2023 – Tips om je peuter voor te lezen

Van woensdag 25 januari t/m vrijdag 4 februari zijn de nationale voorleesdagen 2023. Een week die in het teken staat van voorlezen aan je kind en hoe belangrijk dat is. Voorlezen vergroot de woordenschat van je kind, het stimuleert de fantasie en het is ook nog eens heel gezellig om samen te lezen. Een boekje voorlezen hoeft niet ingewikkeld te zijn en kan al met hele jonge kinderen. Samen naar de plaatjes kijken de benoemen wat je ziet is al leuk en goed voor de ontwikkeling van je kind.

Nationale voorleesdagen 2023

Tijdens de nationale voorleesdagen 2023 staat het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ centraal. Dit boek is in een mini editie te koop in de boekhandel. En als je je kind tijdens de nationale voorleesweek 2023 gratis lid maakt van de bibliotheek, krijg je een klein knuffeltje van Maximiliaan cadeau. Misschien wordt het boek bij jouw in de bibliotheek ook wel voorgelezen? Ook op veel kinderdagverblijven en scholen wordt er aandacht besteed aan dit boek en de voorleesweek. Bij mijn zoon in groep 3, kwam er iemand van de bibliotheek voorlezen.

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart!
Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?

De peuter voorlezen

Mijn peuter voorlezen is best een uitdaging. Hij heeft weinig geduld om samen op de bank een boekje te lezen. Toch kan je ook met een wiebelige peuter, best een boekje lezen. Het lijkt er misschien op dat hij niet mee luistert, maar als jij leest, vangt hij ongemerkt een heleboel woorden op. Een paar tips om het voorlezen met je peuter gezellig te maken.

Nationale voorleesweken 2023Kijk naar je peuter; Wat zijn de interesses van de peuter? Zoek daar een bijpassend boekje bij of laat hem zelf een boekje uitkiezen uit de kast of bibliotheek.
Slaat hij tijdens het lezen de bladzijdes om? Helemaal prima, dan lees je gewoon een stukje van de volgende bladzijde.
Kijken en benoemen; Zoek niet een boekje uit met een lang verhaal. Wijs vooral de plaatjes aan en laat je peuter benoemen wat hij ziet. Zo betrek je hem actief bij het voorlezen.
Interactieve boekjes; Er zijn verschillende boekjes waarin de peuter wordt betrokken in het verhaal. De boekjes van klein konijn erg interessant. Hierin worden dingen gevraagd aan de peuter, of hij klein konijn achter zijn oren wil kriebelen of een kusje wil geven. Verhaaltjes met herkenbare activiteiten voor peuters zijn fijn.
Geduld; Heb vooral geduld als je je peuter voorleest. laat hem zelf de boekjes vasthouden en er in kijken als hij dat leuk vindt. Maak het voorleesmoment niet te lang. Als je merkt dat de interesse weg is, stop er dan mee en lees morgen weer opnieuw voor.
Rust momentje; Zorg ervoor dat je op een rustig moment gaat voorlezen. Als het druk is in huis met spelende broertjes/zusjes of met de tv of muziek op de achtergrond, is het lastig voor de peuter om op het boek te concentreren. Lezen voor het slapen gaan, kan fijn zijn om samen even tot rust te komen.

Wat is jouw favoriete voorlees moment?


Lees ook: Kinderboekentip – De leukste boekjes voor baby’s


Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en andere leuke berichten via mamajezzblog op Instagram of Facebook.


Let op, deze blog bevat affiliatie links

Geef een reactie